Information Mars 2017

Se upp för bostadsinbrott!

I samverkan med Fastighetskalendern ser vi en stor potential att få ut viktig information till många boende i Stockholm och Stockholms län. En utveckling av detta goda samarbete ser vi som något mycket positivt då vi kan ge förebyggande information och goda råd.

Många oroas av att utsättas för bostadsinbrott. Tanken på att en gärningsperson olovandes tagit sig in i en människas mest privata sfär, rotat runt och letat i skrymslen och vrår i bostaden och dessutom tillgripit kära ägodelar, en del med affektionsvärde, kan för många vara svårt att komma över.

För att ett brott ska uppstå krävs tre faktorer som sammanfaller i tid och rum:

1. en motiverad gärningsperson
2. ett offer eller objekt
3. ett tillfälle att begå brottet (avsaknad av en kapabel väktare).

En motiverad gärningsperson kan alltid ta sig in i en bostad. Det handlar bara om hur mycket tid vederbörande har på sig. Bostadsinbrott kan förebyggas genom att göra det så svårt som möjligt för gärningspersonen. Ju svårare det är att bryta sig in, desto längre tid tar inbrottet. Ju längre tid det tar, desto större är chansen att någon upptäcker vad som sker och kallar på polis. Därför är det viktigt att ha bra lås på dörrar och fönster, gallergrindar, låskåpor larm och, sist men definitivt inte minst, observanta och engagerade grannar! Att ”åka dit” är det sista en gärningsperson vill!

I våra bostäder finns mer eller mindre värdefulla objekt att stjäla. Gärningspersoner stjäl oftast sådana saker de snabbt kan omsätta till kontanter såsom smycken (ädelmetaller), armbandsur, pass och hemelektronik. Förebygg genom att märka era värdefulla tillhörigheter med t.ex. konstgjort DNA. Förvara sakerna på ställen som inte är så lätta att hitta. Om ett bankfack är stort nog kan man förvara sina ägodelar där.

Den motiverade gärningspersonen behöver ett tillfälle att begå brottet. Ett tillfälle där vederbörande känner att han kan vara ifred. Gärningspersonen tycker att det är toppen att bara kunna följa med in i portar och att kunna bryta på dörrar och fönster utan att någon bryr sig. Förebygg genom att inte släppa in okända personer i porten och att verkligen titta efter vad som händer om man hör ett annorlunda ljud i trapphuset. Engagerade och bryende grannar, som kallar på polis, är det absolut bästa skyddet!

För att få tips och idéer på hur man kan skydda sig mot bostadsinbrott samt på hur man engagerar sina grannar kan ni få genom att starta Grannsamverkan. Är ni intresserade kan ni kontakta er lokala kommunpolis på telefon 114 14.

Lokalpolisområde Norrmalm